Şimdiye kadar herkes dronları duymuştur, ancak UAS ve UAV gibi okuyucuların kafasını karıştırmaya meyilli başka sık kullanılan terimler de vardır. Peki, drone tam olarak nedir ve UAS, UAV, FPV, RPAS ve model havaaracı gibi yaygın olarak duyulan diğer terimlerden farkı nedir?
FAA’nın UAS Entegrasyon Ofisi’nin Operasyonel Programlar Şubesinde proje uzmanı olan Alina George, kısa süre önce, uzaktan kumandalı havaaraçları söz konusu olduğunda FAA’nın tercih ettiği dil hakkında havayı temizledi.
FAA’ya göre, “drone“, tüm uzaktan kumandalı uçaklar için kullanılan genel konuşma dili terimidir. FAA, boyutu, şekli veya kabiliyeti ne olursa olsun, üzerinde pilot bulunmayan herhangi bir uçağı tanımlamak için bu endüstri tanımını benimsemiştir. Bu şemsiye terimin altında değiştirilebilir birkaç terim vardır (UAS, RPA veya UAV). Diğerleri, her biri biraz farklı kullanım ve çağrışımlara sahip birinci şahıs görüşü veya model uçak gibi kategorileri ifade eder.
İnsansız Hava Aracı Sistemi (UAS) terimi “drone” ile birbirinin yerine kullanılsa da UAS, uçağın kendisine atıfta bulunan “drone” ile üç bölümden oluşan bir “sistem”dir. İHA’ya (uçak) ek olarak, UAS, kontrol istasyonunu ve kontrol istasyonu ile uçak arasındaki iletişim bağlantısını içerir.
Bir UAS, sabit kanat veya rotor kullanabilir. Uçakta olmayan ve genellikle yerde bulunan bir kişi tarafından kullanılır. FAA’nın kuralları, uzaktan sorumlu pilotun (RPIC) veya görsel bir gözlemcinin, uçak havadayken UAS’yi her zaman görebilmesini gerektirir.
Endüstri, İnsansız Hava Aracı (UAV) terimini UAS ile birbirinin yerine kullanıyor. Bununla birlikte, 14 CFR bölüm 89 düzenlemesini takiben, FAA, sistemi uçaktan ayırt etmek için “insansız uçak” (UA) “unmanned aircraft” terimini uçağın kendisi olarak tanımlamayı seçmiştir. Bu nedenle, endüstrinin İHA terimi ve FAA’nın UA terimi gerçekten bir UAS’nin sadece bir parçasıdır. Her iki terim de sabit kanatlı UA’lara veya çok rotorlu havaaraçlarına atıfta bulunabilir.
İHA çoğunlukla askeri uçaklarla ilişkilendirilse de, çeşitli başka işlevler için kullanılabilir. UAV ayrıca yarı otonom olabilir, yani havaaracı sensörler, bir yer kontrol sistemi ve özel yazılım programlama kullanarak çalışır.
Uzaktan Kumandalı Uçak Sistemi (RPAS), UAS için tercih edilen uluslararası terimdir. Eurocontrol, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ve Avrupa Güvenlik Ajansı (EASA) gibi havacılık kurumları RPAS kullanır. Ancak bu terim, yine de İHA olarak adlandırılacak olan otonom uçaklar için geçerli değildir.
Birinci şahıs görüşü veya FPV, UAS’nin bir alt kategorisidir. Uzaktan konumlandırılmış olsa da, uzak pilot, gözlüklere veya monitöre gönderilen bir kamera beslemesi aracılığıyla hala uçakta bir görüşe sahiptir. Hem sabit kanatlı hem de çok rotorlu uçaklar, hassas uçması ile bilinen ve drone yarışlarında sıklıkla kullanılan FPV’ye sahip olabilir.
Model havaaraçları, uçaklar icat edilmeden önce bile ortalıktaydı. İlk model havaaracı, MÖ 200 Mısır’a kadar izlenebilir. Bunlar, çeşitli sevk yöntemleri kullanılarak farklı türden malzemelerden yapılabilir. Uçan modeller tipik olarak radyo kontrollüdür, yalnızca eğlence için uçar ve FAA tarafından 2018 Yeniden Yetkilendirme Yasası’ndan bu yana insansız hava aracı olarak tanımlanır. Bu arada, statik modeller genellikle dekorasyon olarak kullanılır.